Att paddla är en fantastisk fritidssysselsättning och sport men den kräver en hel del utrustning. Det gäller att ha rätt utrustning beroende på var du ska paddla; fors, sjö eller hav. När väl det är bestämt är det utrustning för dig och din säkerhet, längden på din tur och självklart din egen bekvämlighet som styr din packning och utrustning. Att ha rätt utrustning ger en bra upplevelse.

Kanot eller kajak och för en eller fler personer? Frågorna är många och det viktiga är att det finns utrustning för alla önskemål och nivåer. Att paddla kajak i havet kräver en havskajak medan det vid sjöpaddling kan vara behagligt med en öppen kanot. Ska du däremot utmana forsarna i området kring Testeboån har en forskajak helt andra möjligheter att ge dig en bra tur. Packmöjlighet, sittbekvämlighet och säkerhet är alla viktiga parametrar.

Kajak eller kanot?

En havskajak är ofta tålig men samtidigt smidig. Här kan man som nybörjare känna sig säker i en plastkajak som är lätt att lyfta, stabil att paddla och med olika funktioner för att packa sina saker på rätt sätt. Det är viktigt att ta med havets stora krafter och snabba skiftningar i planeringen av kajaktyp. I landstigning på klippig ö eller sandstrand krävs en tålig kajak, så att du är flexibel.

Kanot för att paddla i sjö och lugnare vatten är en helt annan farkost, byggd på ett annorlunda sätt med en flytförmåga och ett stort packutrymme. Från början var kanoterna byggda för ren transport av människor men framför allt av varor och förnödenheter. Idag är kanoterna fortfarande anpassade för typen utflyktspaddling och passar utmärkt på lugnare sjö och långsamma vattendrag i skogsmiljö runt om i vårt land.

Säkerhet

När man väl börjar botanisera i butikernas hyllor inser man att det finns en mängd av prylar som är både snygga, roliga, praktiska och ibland även dyra. Här är det viktigt att man börjar i rätt ände och prioriterar rätt. Sätt säkerheten först och överst!

En riktigt bra flytväst är ett måste. Efter det kan du fylla på med packväskor, säkerhetssnören och självklart flytkudde för räddning av kantrad kajak. Beroende på svårighetsgraden på din paddling bör du även anpassa din utrustning något, för en paddling i Piteälven kan exempelvis en hjälm vara oumbärlig. 

När man väl har grundat sin utrustningslista med de mest behövda säkerhetsprodukterna kommer en fundering på material och funktion. För en nybörjare som precis har lärt sig paddla kan den begagnade marknaden vara ett utmärkt ställe botanisera på. Efter ett par säsonger har många paddlare uppgraderat sina produkter, allt från paddel och skydd av olika slag till utrustning med större precision för ens egna personliga utvecklings skull.