Paddling är fantastiskt och ger en frihet i naturen som är svår att hitta någon annanstans. Om man kan paddla, det vill säga. Att lära sig paddla från grunden är viktigt och inkluderar att lära sig om utrustning, olika tekniker för i- och urstigning, kunskap om väder och vind och läsa ett sjökort och en karta. Självklart finns det eldsjälar som mer än gärna delar med sig av sin kunskap om utrustning och vattendrag samt deras passion. Vår rekommendation är enkelt – gå på kurs och bli en bra paddlare!

Paddelkurser ger kunskap och erfarenhet

En kurs i paddling är en av de bättre investeringarna du kan ge dig själv inför din stundande paddlingskarriär. Många klubbar, kanske Friluftsfrämjandet eller andra organisationer, ger regelbundet kurser inför stundande säsong. Som ny paddlare ger det dig en ovärderlig kunskap och goda vänner som kan bli ett trevligt paddelsällskap framöver. Ofta har du som nybörjare möjlighet att hyra kajak eller kanske testa en annan modell än den du redan har, och chansen att prova en ny sorts paddel. På en kurs lär du dig massor!

Paddla för att lära dig

Ofta är kurserna en dag eller två långa och utgår från den lokal eller det klubbhus som arrangören besitter. I lugn och ro sker lektionerna både på land och i vatten. Du får träna på de grundläggande teknikerna som behövs för att på ett säkert sätt ta dig fram på vattnet. Det är dock inte bara en kurs som ger dig kunskap, utan även paddlingen i sig. Varför inte följa med på arrangerade paddlingar som ofta arrangeras? Du lär dig genom att paddla så gör det så ofta du kan!

Paddelkompisar – det bästa du kan ha!

Att man ska ha respekt för miljöer, väder och sin egen okunskap är en självklarhet för en van paddlare men har man inte varit utsatt för ett oväder till sjöss kan det vara svårt att verkligen förstå.

Att paddla med en god vän eller en eller flera paddelkompisar kan vara din räddning. Ni är då flera som kan ta avgörande beslut om vägval, distanser och hjälpa varandra. Faller någon överbord är kunskapen om kamraträddning ett måste. Den tekniken ska sitta i ryggmärgen när den väl behövs ute på vattnet!

Friheten, närheten till naturen och den fysiska utmaningen är det som förenar oss paddlare, på olika sätt och på olika nivåer. Vårt bästa tips till dig är att hela tiden öka på din kunskap, din säkerhet och att lära dig mer. Viktigast av allt är att paddla på rätt nivå och för ditt eget nöjes skull. Se till att din grundläggande säkerhetsutrustning är intakt och att du vet hur du använder den. Om du har tillräckligt med kunskap kommer det bli din ovärderliga hjälp när den väl behövs!