Flyt fram och paddla efter svenska åar i kanot, kajak eller gummibåt. Alla alternativ och möjligheter finns för att ta sig fram och upptäcka olika delar av Sverige på vatten. I vårt avlånga land från norr till söder återfinns otaliga sorters åar, forsar och vattendrag som är lämpliga att paddla fram igenom. Vill man prova på kan man hyra en kanot eller en kajak och bege sig ut på egna äventyr och nyttja allemansrätten.

Paddla fram på Sveriges åar och vattendrag

Har man aldrig paddlat förut kan man prova i en sjö eller i lugnare vattendrag och åar. Paddla i starkt strömmande forsar kan man göra när man övat i lugnare vatten först. Att lära sig paddla i en å eller lugnare vattendrag är enkelt.

Det finns flertalet väletablerade kanot- och kajakuthyrare i och omkring de flesta fina vattendrag där paddling är lämpligt. Ta med dig familj och vänner och upplev naturen, lugnet och den fysiska utmaningen på ett annorlunda sätt, i ett perspektiv från vattenytan.

Olika svåra paddlingsvatten

Som familj och förstagångspaddlare är det viktigt att hitta de lugna vattendragen, det vill säga åar och sjöar, där ni tillsammans kan utforska och lära er att paddla exempelvis delar av Norrström. Om intresset sitter i ökar ni svårighetsgraden till nästa gång och utmanar er i en lite mer levande å eller vattendrag som exempelvis. Att vara observant och uppmärksam på väder, vind och utrustning är en självklarhet i säkerhetsarbetet. Att paddla med en erfaren guide är något vi gärna rekommenderar. Här får du möjlighet att ta del av deras kunskap och säkerhet.

Under alla förhållanden och oberoende av vilket vattendrag du paddlar i bör du alltid vara noga med din utrustning. Att slarva med exempelvis flytvästen kan bli ett väldigt dyrt misstag.

Svårighetsgrader på paddlingsvatten i Sverige

Att utmana sig själv i svårare vatten än närmsta lugna sjö är något att sträva efter. Här krävs hög fysisk status, stor kunskap om säkerhet, vattenvana och en stor portion respekt för vad de starkaste vattendragen kan åstadkomma. Du bör vara van vid eskimåsvängar, livräddning, motströms, virvlande strömmar och vara en van simmare på öppet vatten. Att träna och öva inför en utmanande tur innebär envishet och kontinuitet för att bygga en styrka som räcker till. Teknikövningar är nödvändiga för att få ut mesta möjliga utan att trötta ut kroppen.

Oavsett fysisk utmaning och svårighetsnivå på vattendragen ni väljer att paddla i är naturen ständigt närvarande; vacker och fascinerande, växter och djur och ett liv i både stort och smått. Du kommer nära när du tyst paddlar fram längs vattenytan och har du tur ser du kanske några av de olika djur som befinner sig nära vatten. Fåglar och landdjur som vadar, fiskar eller bygger bo. Du kan komma att se de stora magnifika svanarna med stor vaktinstinkt för sitt bo och sina ungar och alla vackra insekter som skimrar i solljuset.